Gallery


Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? Empty
Latest topics
» Imitrex Weight
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyThu Aug 04, 2011 9:09 pm by Guest

» Buy generic cialis online now
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyThu Aug 04, 2011 7:46 pm by Guest

» Blu-ray to iPad Ripper take Blu ray DVD movies as far as something iPad
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyThu Aug 04, 2011 9:20 am by Guest

» benefits of taking fish oil
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 10:44 pm by Guest

» Dating aribic guys. Keanu reeves who is he dating.
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 9:41 pm by Guest

» Где лучше купить картридж?
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 7:25 pm by Guest

» It's so great that you share this with us
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 5:54 pm by Guest

» Effect On Caffeine Heart Rate
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 5:19 pm by Guest

» Вот купила samsung scx 3207....
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 11:08 am by Guest

» the best hentai manga the best hentai movie
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 9:00 am by Guest

» Где лучше заправить картридж?
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyWed Aug 03, 2011 8:44 am by Guest

» Drug Preparation Methods
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyTue Aug 02, 2011 7:37 pm by Guest

» Samsung SCX 4623F Где прошить ....
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyTue Aug 02, 2011 1:55 pm by Guest

» best fish for health
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyTue Aug 02, 2011 6:04 am by Guest

» EdmefoWkes
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyTue Aug 02, 2011 4:49 am by Guest

» Buying cheap TRAMADOL in Tempe
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyTue Aug 02, 2011 3:06 am by Guest

» check-up
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyTue Aug 02, 2011 1:39 am by Guest

» Cheap Skate Osiris Shoes
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyMon Aug 01, 2011 9:54 pm by Guest

» Insurance
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyMon Aug 01, 2011 3:13 pm by Guest

» luton pokoje do wynajecia
Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? EmptyMon Aug 01, 2011 8:48 am by Guest

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 105 on Wed May 15, 2019 3:07 am
August 2019
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian?

Go down

Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian? Empty Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian?

Post by ::guess on Sat Jan 17, 2009 8:59 pm

Bolehkah Berkahwin dengan Orang Bunian?

Soalan

Ustaz, saya ingin bertanya perihal yang berkaitan dengan bunian. Perkara ini timbul dalam keluarga saya sendiri, iaitu mengenai adik perempuan saya yang berperangai agak aneh. Kami sekeluarga amat musykil apabila beliau menolak pinangan orang, sebaliknya mengaku sudah berkahwin dengan makhluk halus atau bunian.

1. Soalan saya, apakah perkahwinan antara manusia dengan jin boleh berlaku?
2. Apakah hukumnya perkahwinan tersebut, sah atau tidak dari sisi Islam?


Halimatussaadiah
Bota, Perak

Jawapan 1

Puan,

Perkahwinan dalam erti kata yang kita fahami hari ini, tidur bersama selepas perkahwinan yang sah, memang berlaku di antara manusia dengan manusia sahaja seperti yang disebut oleh Allah S.W.T dalam Surah ar-Rum, ayat 21 (mahfumnya);

"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah S.W.T, dijadikan bagi kamu (manusia) untuk pasanganmu dari jenis kamu juga (manusia), supaya kamu mendapat ketenangan dengannya dan dianugerahkan kepada kamu kasih sayang dan rahmat dari Allah S.w.T."

Ayat ini menjelaskan bahawa pasangan hidup manusia dalam rumahtangga yang dirahmati Allah, adalah di antara manusia dengan manusia.

Mengenai dakwaan adik puan yang menyatakan bahawa dia telah berkahwin dengan jin. Pada saya hal ini memang boleh berlaku pada suatu kemungkinan (possibility).

Dalam sejarah sebagai contoh, berlaku kisah Puteri Balqis, Raja Perempuan di negeri Saba' (Yaman). Ada pendapat yang mengatakan bahawa, salah seorang daripada ibu bapanya adalah jin. Sama ada bapanya jin, ibunya manusia atau sebaliknya.

Hal ini saya dapati ada tercatat dalam Tafsir al-Qurtubi, juzuk yang kesepuluh halaman 289, ketika membuat tafsiran kepada Surah al-Isra' ayat 64, yang menyebut firman Allah bahawasanya jin akan berusaha keras memperdayakan manusia untuk menderhaka kepada Allah dengan berbagai-bagai cara.

Mereka menggunakan seni suara (nyanyian), tentera-tentera mereka digunakan, sehingga boleh bermusyarakah bersama untuk mendapatkan harta benda dan anak-anak milik bersama manusia hasil perkongsian dengan makhluk-makhluk halus ini. Disebut di antaranya, berlakulah perkahwinan tadi (ibu bapa Puteri Balqis).

Dalam suatu hadis yang diriwayatkan oleh Aishah r.ha, Nabi pernah bersabda yang bermaksud, "Bahawasanya ada kalangan manusia ini yang akan menjadi mugharribeen, maka Aishah bertanya Nabi maksud mugharribuun itu? Maka Nabi bersabda yang bermaksud ialah mereka-mereka yang telah bermusyarakah dalam kehidupan rumahtangga dengan jin."

Daripada rujukan ini menunjukkan bahawasanya ada kemungkinan manusia itu mengahwini jin sama seperti apa yang didakwakan. Kerana makhluk ini, seperti disebut dalam beberapa hadis, mereka boleh menyerupai dengan rupa-rupa yang diizinkan Allah kepada mereka menyerupainya. Tetapi dalam keadaan-keadaan yang amat sempit atau peluang yang mereka ada amat terhad, demi menjaga kemaslahatan anak Adam tidak terdedah dengan luas untuk ditanggung oleh makhluk-makhluk halus.

Penjelmaan mereka menjadi makhluk seperti manusia, disabitkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, iaitu kejadian pencurian harta zakat yang dikawal selia oleh Abu Hurairah, sehingga Abu Hurairah boleh menangkapnya dan dibawa kepada Rasulullah s.a.w untuk pendakwaan. Walaupun akhirnya jin tersebut dilepaskan tetapi Nabi telah menyatakan bahawasanya yang mencuri itu adalah syaitan.

Disabitkan juga bahawa penjelmaan jin itu wujud dalam bentuk yang jelas menyerupai manusia dalam peristiwa peperangan Badar seperti yang disebut dalam Surah al-Anfaal ayat 87 (mahfumnya);

"Dan ketika dihiasi oleh syaitan kepada mereka, tentera Islam dengan katanya kepada mereka, kamu tidak dikalahkan oleh musuhmu oleh manusia dan saya adalah jiran kepada kamu yang akan membantu dalam peperangan ini. Maka apabila kedua-dua kumpulan (Islam dengan Kafir Jahilliyah) bersemuka untuk peperangan yang berjanji untuk menolong mereka orang-orang kuffar itu telah cabut lari mengatakan saya tidak lagi boleh bersama-sama dengan kamu kerana saya dapat melihat apa yang kamu tidak boleh lihat dan saya sesungguhnya amat takut kepada Allah dan Allah itu amat dahsyat keseksaan-Nya".

Ayat ini merujuk kepada adanya kepada satu makhluk yang menjelma sebagai manusia kununnya untuk membantu askar-askar musuh (kuffar) menentang Islam dan sabit bahawa makhluk itu bukan manusia, tetapi jelas mereka adalah syaitan.

Dengan demikian, jelaslah bahawasanya syaitan ini boleh menyerupai manusia dan dengan sendirinya boleh menjadi suami atau isteri kepada manusia.


Jawapan 2


Hukumnya adalah jelas, jumhurnya ulama sudah berijma' bahawa hukumnya (mengahwini jin) tidak sah! Tidak boleh perkahwinan manusia dengan jin dilakukan. Melainkan ada seorang ulama yang bernama Qamuli yang menyatakan perkahwinan tersebut boleh.

Namun saya berpegang kepada pandangan jumhur ulama bahawa hukum perkahwinan tersebut adalah tidak sah, kerana ianya menyalahi dengan ayat Surah ar-Rum yang disebut di atas. Perkahwinan antara manusia dengan jin tidak akan melahirkan ketenangan, kebahagiaan ataupun mendapat rahmat Allah S.W.T.

Perkahwinan yang tidak sah pada hukum syarak tidak mungkin dirahmati Allah dan tidak mendapat restu Allah. Tidak mungkin kebahagian dan ketenangan berlaku! Kita dapat merasakan jika berlaku suatu krisis rumahtangga dengan mereka (golongan jin), bagaimana rumahtangga boleh aman daripada gangguan mereka?

Malahan anak-anak yang mungkin lahir dari hubungan itu, akan menjadikan masalah kepada manusia, mereka tidak boleh bergaul dalam alam manusia dengan sanak saudara. Jika berlaku pula masalah dengan anak-anak jiran, maka ianya akan mengundang berbagai kecelakaan. Nasihat saya kepada keluarga puan, hindarilah hal-hal ini daripada berlaku. Wallahu a'lam.

dari darussyifa. org

::guess
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum